Bolyongások Brüsszelben




Bolyongások Brüsszelben,

avagy milyen érzés részt venni Európa egyik legnagyobb képregényfesztiválján (1. rész)


Mint visszajáró lelkek, akik nem találnak megnyugvást, múlt héten újra Brüsszelben kísértettünk. A Balassi Intézet szervezett nekünk egy kiállítást Brüsszel belvárosában. Ráadásképpen Futaki Attilával meg is invitáltak bennünket a brüsszeli képregényfesztiválra (https://visit.brussels/en/sites/comicsfestival/).


A bal oldali házban van a kiállításunk... Ez a Brüsszeli Balassi Intézet oldala!  Aki nem ismerné fel, a falon látható alak Enrico Marini: Le Scorpion című képregényének főszereplője. Igen, az a Marini, aki a Batmant rajzolta:)




Az ott szerzett tapasztalataink alapján szeretnénk megosztani veletek egy ÚTMUTATÓT, mit is kell(ett volna) tenni egy ilyen nem várt helyzetben. Megpróbáljuk pontokba szedni a tapasztalatainkat, okulásul, hátha másokkal is megtörténik ilyen csoda...






Szóval kezdjük! Első kérdés:

Mit is tegyünk, ha Marini és Theo jön felénk beszélgetve egy zártkörű fogadáson?
A válasz a tapasztalatok alapján egyszerű. Két út áll előttetek, a „Lót felesége-metódus”, avagy a sóbálvánnyá merevedés valamint a Gandalf-direktíva: „Fussatok, bolondok!” Az egész úgy kezdődött, hogy a Képregényfesztivál első napján tartották a BOZAR-ban (Centre fo Fine Arts) az ú.n. Atomium díjak átadását. Érdekes módon a belgák úgy értékelik, hogy „a képregények olyan művészeti ág, amit az elmúlt években elhanyagoltak. 

Ez a szakálas jóképű fiú Jonas Ledecky, csah képregényes barátunk, aki mellénk szegődött erre az estére... nem igazán értette miért kezdem el vadul fotózni:) Igazából a két olasznak örültem meg a háttérben. Az ott Marini és Theo Caneschi. Az Le Aegles de Rome és a Le pape Terrible is a kedvenceim közé tartozik.


Gyakran nehézségekbe ütközik a képregény-művészek számára, hogy megéljenek munkájukból.” Nem is értem, miről beszélnek :) Ezért a visit.brussels, a brüsszeli Comic Strip fesztivál szervezője megszervezte az Atomium díjakat, (érdekes módon éppen kilencet), amik segítenek a nyerteseknek munkájuk finanszírozásában. Ez összesen 115.000 eurót jelent. Ez majdnem 40 milka, a gyengébb pénzügyi képességekkel megáldott képregényesek számára (és melyik nem az, kérdem én?) ami díjanként több, mint 4 millió forintnak felel meg. Szóval a képregényfesztivál szervezői rendeztek egy „estélyt”, a maguk módján, persze, amin „ünnepélyes körülmények között” átadták a díjakat. Na most ezt a következőképpen képzeljétek el:

A BOZART maga leginkább a Mezőgazdasági Múzeum épületére hajaz belülről, természetesen jobb állapotban, ólomkristály csillárok, hosztesszek, stb. A meghívottak körét elsősorban a „fizetős” kiállítók adták, azaz az összes nagy kiadó Delcourt, Glénat, Dargaud, Mosquito, Soleil, Dupuis, valamint természetesen az ő vendégeik: Nardo, Falzar, Godi, Régric, és természetesen a fentebb említett Theo és Marini urak, valamint néhány szerencsétlen (vagy szerencsés, attól függ, honnan nézzük) külföldi kiállító, mint jómagunk.

És mindenki franciául, esetleg flamandul beszélt... Ezt megdöbbenéssel konstatáltuk, amikor a másfél órás műsor során egyetlen angol szó sem hangzott el. A program egyébként érdekes lett volna, az Atomium díjak odaítélése közben rajzoló-versenyt láthatott a nagyérdemű: két elképesztően profi rajzoló időre (általában 2-3 perc) verseny-improvizált egy hokibíró-szerű műsorvezető által meghatározott téma alapján. A kivetítőn lehetett követni a karikatúra típusú rajzok elkészültét, és minden menet  végén a közönség szavazott, melyik fejezi ki jobban a megadott témát. Lásd itt:



A mai trendekről a belga képregénypiacon, azaz arról, kik nyerték az idei szakmai díjakat, a következő részben számolunk be. Ezen kívül válaszolunk még arra a kérdésre is, mi a véleményünk arról, van-e esélye a magyar képregénynek a belgáknál.



Aki előre szeretné tudni a válaszokat, jöjjön el és hallgassa meg a  KépregényKedvelők Klubjának következő rendezvényét,  2018. szeptember 27-én (csütörtökön) 18 órától az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren (Budapest, VI. ker. Eötvös u. 10.). A szeánsz címe: 5K,  avagy a „Királyok és keresztek” alkotói a KépregényKedvelők Klubjának rendezvényén.

folyt. köv...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések